Газоблок або цегла: що краще, дешевше, тепліше, звукоізоляція матеріалів

Цегла або газобетонні блоки – який варіант кращий у будівництві приватного будинку, котеджу та заміської зони відпочинку? Власники пред’являють до будівлі численні вимоги: залишатися міцним, економити на електрообігріві, довго служити мешканцям, а головне бути максимально дешевим у будівництві.

Визначити, що краще: цегла чи газоблок, допоможе порівняння технічних параметрів:

  1. теплової провідності;
  2. міцності;
  3. звукоізоляції;
  4. морозостійкості;
  5. вологостійкості;
  6. довговічності.

Не варто гнатися за високими показниками – низька морозостійкість у спекотному кліматі не буде недоліком, зате дозволить заощадити на роботах. Ціна не повинна відігравати першорядну роль – надмірна економія загрожує крихкістю та недовговічністю будівництва, витратами на ремонт чи нове будівництво.

Теплопровідність стін

Житловий будинок не повинен втрачати тепло – якщо приміщення швидко остигають, людям доводиться посилено обігрівати кімнати, встановлювати системи опалення, утеплювати фасад та внутрішні стіни. Купуючи газобетон або цеглу, важливо враховувати теплопровідну здатність матеріалу.

Те, наскільки конструкція здатна зберігати тепле повітря всередині приміщень, можна судити за показником теплової провідності – вмінням будматеріалу передавати енергію, блокувати тепловтрати.

Газобетон та цегла: порівняння теплопровідності

Матеріал Теплопровідність    (сухий блок)   Теплопровідність  (в     стіні, при експлуатації)
Цегла Силікатна цегла  0,7-0,8 0,75-0,85
Керамічна цегла 0,6-0,7 0,65-0,75
Керамоблок (1000 кг/м3) 0,13-0,14 0,135-0,145
Газоблок D-300 0,09 0,105
D-400 0,11095 0,13
D-500 0,13 0,15
D-600 0,15 0,18

Таблиця показує, наскільки відрізняється теплопровідність газобетону і цегли. Газоблок D-600 має показники в 4 рази нижчі порівняно з силікатною цеглою. Цегляні будинки втрачають більше тепла під час експлуатації взимку, для комфортного проживання в холодних регіонах потрібне додаткове утеплення.

Кількість порожнеч у структурі також впливає показник теплопровідності. Поризованість створює «повітряну подушку», що відповідає за приємний мікроклімат усередині будинку. Повнотілі блоки, навпаки, швидко охолоджуються – подібна будівля потребує встановлення обігрівальних приладів.

Виходить, що в порівнянні з цеглою – тепліше газоблок (або цегла з додатковим шаром утеплення), цей будматеріал підійде для будівництва котеджів за містом, але в умовах експлуатації холодних зим також вимагає утеплення, але вже меншого шару.

Міцність на стискання

З чого побудувати багатоповерховий будинок: із цегли чи газобетону? Одноповерховий будинок роблять легким, даному варіанту підійде газобетонний блок. Трьох- та п’ятиповерховій споруді з важкими перекриттями, дахом, стінами, обробкою необхідний матеріал міцніший, такий як керамоблок або цегла.

Важливо звернути увагу на міцність при стисканні – характеристика впливає на здатність конструкції витримувати значну вагу, залишатися стійкою при тривалій експлуатації.

Порівняння газобетону та цегли

Матеріал Марка за міцністю Міцність за класом Середній показник(кг/см2)
Цегла M-75 B5 75
M-100 B7.5 100
M-150 B12.5 150
M-200 B15 200
M-300 B25 300
Марка за середньою плотністю
Газоблок D-300 B1.0-1.5 15-20
D-400 B1.5-2.5 20-30
D-500 B2.0-3.0 25-35
D-600 B2.5-3.5 30-40

 

Марочна міцність цегли та керамоблоку М-100 показує, що кожен квадратний сантиметр площі витримує навантаження 100 кг. Даний параметр міцніший за газобетон від 3 до 5 разів залежно від його середньої щільності.

Споруди з цеглини або керамоблоку можна зводити до 5 поверхів включно, його параметри складають від 75 до 125 кілограмів сили на 1 см2. Показники газоблоку нижче в 3-5 разів, тому будівельники зможуть звести лише будівлі до двох поверхів.

Висотні споруди варто робити з силікатної цегли або додатково зміцнювати залізобетонними поясами, каркасом, сіткою, що армує. Малоповерховому будівництву підійде будинок з газобетону або цеглини – власник вибирає самостійно, ґрунтуючись на інших технічних параметрах.

Звукоізоляція: порівняння цегли та газоблоку

Норми допустимого шуму зафіксовані давно, особливо ретельно їх дотримуються під час будівництва багатоповерхових комплексів. Між приміщеннями всередині однієї житлової площі допустимо шум до 43 дБ, між квартирами – до 52 дБ.

Вибираючи по звукоізоляції газоблок чи цеглу, варто визначитися з типами шумів, які потрібно блокувати:

  1. Повітряний – поширюється у вигляді звукових хвиль. Наприклад, розмови сусідів, собачий гавкіт, звуки телевізора, завивання вітру, гуркіт грому.
  2. Вібраційний – передається в іншу частину стіни, балки, стелю. Це падіння предметів, робота устаткування (у промислових цехах).
  3. Структурний – комбінуючий. Звук надходить від ліфта, вентиляції, кроків людей.

Газобетон має найкраще вібраційне шумопоглинання в порівнянні з цегляними блоками, але гірше блокує повітряні звукові хвилі.

Порівняння товщини перегородки та звукоізоляції газоблоку:

Марка Товщина (см)
10 (12) 15 20 25 30
Цегла 43 дБ 53 дБ
Керамоблок   43 дБ 50 дБ 52 дБ 55 дБ
Газобетон:
D-300 29дБ 35дБ 40дБ 43дБ 46дБ
D-400 31дБ 38дБ 43дБ 46дБ 50дБ
D-500 33дБ 42дБ 45дБ 47дБ 50дБ
D-600 35дБ 44дБ 46дБ 48дБ 52дБ

Висновок із таблиці:

Цегла і керамоблок мають приблизно рівну звукоізоляцію, що дозволяє зводити стіни між приміщеннями товщиною 12 см і між квартирами – 25см.

А газобетонна стіна товщиною 10 см здатна гасити шуми до 29-35 дБ, тому міжкімнатні перегородки варто зводити товщиною 20-25 см. Якщо потрібна максимальна шумоізоляція, слід вибирати цеглу або керамоблоки або робити ширше кладку.

Морозостійкість

Морозостійкість важлива для регіонів з холодними зимами. Характеристика позначає здатність матеріалу витримувати цикли заморожування та відтавання. Якщо показник низький, поверхня тріскається, тріщини заповнює вологу та стіна руйнується.

Цикли записані після літери F. Чим вища кількість, тим довше прослужить споруда. Важливо звертати увагу на стійкість до мінусових температур мешканців приватних будинків, де не передбачено центральне опалення, та дач, у яких взимку ніхто не проживає.

Морозостійкість будинку: газобетон vs цегла

Марка/вид Показник Вологопоглинання
Керамічна цегла F25-50 8-10%
Силікатна цегла F25-75 10-12%
Керамоблок F35-50 8-10%
Газобетон F25-50 35-50%

Застосування цегляних матеріалів для зовнішніх стін та основи краще – вони поглинають мінімум води. У газоблоку водопоглинання вище в 4-5 разів, і без спеціальної обробки чи облицювання будівельникам не обійтися. Для облицювання (зовнішнього шару) слід вибирати варіант із високим показником морозостійкості.

Вологостійкість цегли та газобетону

Цегла і газобетон схильні до впливу вологи. Перший вбирає менше ніж 10% своєї маси, показники другого досягають 50%. Мінімальне вологопоглинання важливе з кількох причин:

  1. Вода в будматеріалі – джерело плісняви ​​та грибків, що шкодять здоров’ю мешканців.
  2. Вологі стіни зменшують теплоізоляцію. Особлива небезпека виникає у міжсезоння, коли зовні ще холодно, а висотні будинки вже не опалюються.
  3. Волога в поєднанні із замерзанням і розморожуванням знижує міцність матеріалу – швидше з’являються щілини, кришиться цемент.

Для будівництва будинків у південних регіонах що краще: газоблок чи цегла? Незважаючи на високу температуру, волога у стіни може потрапити зовні: дощі, туман, ґрунтові води. Якщо власник має намір звести будинок із газобетону, варто купити вологостійкі матеріали, додатково захистити стіни.

Довговічність цегляних та газобетонних будинків

Перші газоблокові споруди виникли 60-80 років тому, термін експлуатації подібних будівель точно не перевірено. Виробники заявляють, що термін служби пористого бетону становить півстоліття і більше. Цегляні будинки в побуті кілька століть, їхня довговічність – не менше століття.

На довговічність впливають:

  1. Ізоляція – облицювання та штукатурка захищають блоки від погоди, зовнішніх факторів, продовжують життя будівель.
  2. Морозостійкість.
  3. Вологостійкість або вологозахисне просочення.
  4. Внутрішні процеси. У газобетону – карбонізація, також впливає гниття, застосування низькоякісних скріплювальних розчинів.

Довговічність залежить від якісних кладочних та оздоблювальних робіт. Зведення цегляних будівель із порушенням правил будівництва зробить будинки ненадійними, зіпсує конструкції. Навпаки, при додатковому захисті газоблочні будинки простоять 50-80 років.

Виходить, що краще цегла або газоблок з обробкою матеріалу спеціальними складами. Якщо власник віддав перевагу газобетону, збільшити довговічність будинку дозволить:

  1. кладка стін ТТК – її виконують кваліфіковані будівельники;
  2. короткий термін між зведенням та оздобленням будівлі;
  3. створення вентиляційних зазорів між стінами та облицювальним матеріалом;
  4. гідроізоляція фундаменту;
  5. правильний розрахунок властивостей блоків.

Дотримання правил продовжує експлуатацію споруди, дозволяє заощадити на ремонті та відстрочити його необхідність.

Розміри: газоблок vs цегла

Товщина стіни впливає на вагу конструкції, звуко- та теплоізоляцію. Тонкі простінки розмежовують простір, приглушують шуми, але несучим елементам потрібна кладка в 1.5-2 блоки.

Виробники випускають цеглу трьох розмірів:

  1. подвійна – 250*120*138 мм;
  2. полуторна – 250*120*88 мм;
  3. одинарна цегла – 250*120*65 мм.

Цегла нестандартних розмірів надходить у виробництво рідко, будівельники виконують складні елементи одинарною цеглою, великі площі кладки – подвійними. Якщо розміри керамічної цегли більші за подвійну – це вже керамоблок, найпопулярніший розмір – 380*238*250 мм.

Популярний розмір газобетону складає 600*200*250 мм. Площа та габарити газобетону та керамоблоку значно перевищують цеглу. Для зведення 1 м2 майстра задіють 52 подвійні цегли, 10,5 керамоблоків або 9 газоблоків.

Що краще вибрати – газобетонні блоки або цегла

  • Декоративну викладку, арки, каміни простіше викладати цегляними малогабаритними блоками, їх варто купувати для прикраси фасаду.
  • Будівництво високих довгих стін у малоповерховому будинку зручніше виконувати газобетоном чи керамоблоком – процес пройде швидше.
  • Кубометр цегляної стінки важить близько 1800 кг, газобетонної – 500-900 кг. Будматеріал зменшує навантаження на фундамент.

Подвійну цеглу або газоблок укладають швидко, але будівлі з цегли виходять міцнішими, різноманітнішими, дозволяють експериментувати з дизайном фасаду. При будівництві варто відштовхуватися від проекту будинку, складних архітектурних елементів, бюджету власника.

Газобетон або цегла: що дешевше у використанні

Вартість будматеріалів потрібно дізнатися заздалегідь перед складанням кошторису, щоб зробити оптимальний дизайн будівлі в рамках підготовленого бюджету. Переваги цегли в міцності та довговічності, газоблоків –економічності.

Середня густина газобетону дозволяє знизити навантаження на фундамент, що економить матеріали та роботи на його пристрої.
Газоблок полегшує конструкцію, великі блоки вимагають менше розчину.
Розміри блоків із газобетону дозволяють збільшити швидкість зведення стін, що знижує тривалість оренди технічного обладнання.

По витратах на розчин, оплату техніки та роботи фахівців цегла проти газобетону програє, але важливо врахувати супутні витрати:

  1. утеплювачі;
  2. зовнішню штукатурку;
  3. пояси жорсткості;
  4. гідрофобне просочення.

Порівняння цегли та газобетону показує, що обидва варіанти стін потребують обробки. Керамічна і силікатна цегла вимагає теплоізоляцію, чорновим блокам необхідне облицювання не менше газобетонних. Газобетон вбирає вологу, вимагає гідроізоляції, а конструкції слід зміцнювати залізобетонними поясами жорсткості, що підвищує вартість будівництва.

Зрозуміти вигоду будматеріалу допоможе кінцевий кошторис, розрахований за необхідною кількістю блоків із застосуванням усіх супутніх матеріалів та робіт для будівництва будівлі.

Газобетон або цегла: що краще для будівництва будинку

Обидва варіанти підходять приватним цілям. Якщо будівельники вміло використовують газоблок та цеглу, вони розкривають переваги продукції, роблять споруди комфортними в експлуатації.

Особливості будматеріалів та проектів, що впливають на вибір:

  1. Поверховість будівлі – висотним конструкціям підійде цегла, тендітний газобетон має низьку міцність.
  2. Фундамент – цегляна споруда потребує міцної підстави.
  3. Область застосування – несучі стіни слід робити цегляними, не газобетонними. Газобетон гірше справляється із навантаженням.
  4. Зміцнення поясами жорсткості – газобетонні блоки потребують посилення та армування.
  5. Вологість клімату – пориста структура газобетону швидко вбирає воду, волога знижує характеристики, стає причиною цвілі.
  6. Зручність у побуті – цегляний декор виглядає привабливо, підходить інтер’єру та екстер’єру.
  7. Швидкість монтажу – газобетонні блоки надають можливість швидко закінчити проект.

Також впливає довговічність, надійність, тепло- та звукоізоляція – цеглу чи газоблок слід вибирати, ґрунтуючись на їх технічних параметрах.

Але оптимальним вибором для зведення надійних, теплих та довговічних будівель залишається великоформатний керамічний блок, який має найкращі властивості обох матеріалів: як цегли, так і газобетону.

Всі новини
Інші новини
08.03.2024
Зі святом Весни, Чарівні Жінки та милі Панянки!
22.01.2024
Щиро вітаємо із Днем Соборності України!
29.12.2023
Щиро вітаємо із Новим 2024 роком!
28.12.2023
КЕРАТЕРМ®: Виклики та перемоги 2023 – розширення виробництва та відданість команди
22.12.2023
Щиро вітаємо з Різдвом Христовим!

Продукція КЕРАТЕРМ наявна на складах
її можна замовити за телефоном

(067)476-29-52

Або надішліть нам заявку, натиснувши на кнопку нижче

Залишити заявку






    дякуємо за ваше звернення!

    Наш менеджер зв’яжеться з Вами
    найближчим часом за деталями.

    результати пошуку

    По вашему запросу ничего не найдено

    Оберіть мову сайту