Товщина стін із цегли, товщина цегляної стіни

Розмір стінового перекриття впливає на характеристики будівлі: надійність, довговічність, здатність впоратися зі зміною погоди. Правильно розрахована кількість блоків зможе витримати навантаження верхніх поверхів, не завдаючи шкоди основи будинку. Адже надмірно широкі та важкі конструкції послаблюють фундамент, той покривається тріщинами, втрачає вологостійкі властивості – споруда стає непридатною.

Фахівці Keraterm знають, якою товщиною має бути стіна з цегли в заміському, приватному та багатоповерховому будинках. Радять технологію кладки під зовнішні та внутрішні конструкції, простінки, комори. Власникам корисно пам’ятати про варіанти кладки, щоби розрахувати необхідну кількість будматеріалу, спрогнозувати бюджет будівництва.

Товщина стін із цегли

Товщина стіни з цеглини відрізняється залежно від типу кладки. Нижче вказано стандартну товщину стін:

  1. у півцегли – 120 мм;
  2. товщина стіни в одну цеглу – 250 мм;
  3. у півтори цеглини – 380 мм;
  4. товщина стіни в дві цеглини — 510 мм;
  5. у дві з половиною цеглини — 640 мм
  6. товщина стіни в 3 цеглини — 770 мм

Товщина стіни з цегли за ГОСТом

Державний стандарт визначає, скільки брусків можна покласти без шкоди якості будівництва та житловим умовам. Під час створення правил інженери враховували:

  1. Горизонтальні перевантаження – натиск повітряних мас, силу вітру, дощу та снігопаду, вплив крокв даху.
  2. Вертикальні стискаючі – вага стінових конструкцій, вага перекриттів, дах і сніговий пласт на ній.

Облицювання, утеплення, важка черепиця, встановлення балконів підвищують вплив на споруду. Від клімату, погодних умов, особливостей матеріалу залежить товщина стін із цегли, ГОСТ висуває такі вимоги:

  1. мінімальна ширина кладки – 12 см;
  2. максимальна – 64 см;
  3. несучі внутрішні елементи – 25 см;
  4. розмежувальні перегородки – 12 см.

ГОСТ визначає розміри брусків, величину зазору, оптимальну кількість розчину, що скріплює. Будівельники не радять використовувати простінки максимальної ширини в усьому будинку – у деяких зонах товсті перекриття малоефективні, вони лише збільшують вартість будівництва.

Товщина стін у багатоповерховому будинку

Висотність сильно впливає стан фундаменту, цілісність, здатність витримувати навантаження. Споруди до 5-6 поверхів не потребують посилення основи, якщо кладочні матеріали підібрані правильно; будинки вище вимагають зміцнення. Будівельники полегшують вагу будівлі, витончуючи зовнішні елементи: на нижніх рівнях застосовують технологію кладки 2,5 бруска, на верхніх зменшують до 2.

До зведення стінових перекриттів висувають різні вимоги:

  • Зовнішні цегляні стіни.

Головне завдання – захищати мешканців від морозу, поривів вітру, холодного повітря, спекотного сонячного проміння, всіх видів опадів. Вони зберігають мікроклімат у приміщеннях. Від якості кладки та вибору будматеріалу залежить, чи доведеться утеплювати споруду та встановлювати кондиціонери.

Якщо вимоги мінімальні, достатньо одного бруска – 0,25 м. У південних областях, де температура повітря рідко опускається нижче -12оС, вистачить 0,38 м. У північних та гірських регіонах із морозними зимами товщина зовнішніх цегляних стін має становити від 0,51 (Витримує холоду -20оС) до 0,64 м (відповідно, -30оС).

  • Внутрішні простінки.

Зонують площу, збільшують тепло- та звукоізоляцію кімнат. Для комфортного проживання достатньо звести перегородки мінімальних розмірів – 0,12 м, легкої кладки у півцегли. Якщо простінки заплановані тонкими, брусок перевертають і укладають на бік, зменшуючи ширину до 0,065 м-коду.

Важливо пам’ятати: витончення елементів знижує ізоляційні властивості та технічні параметри.

  • Несучі елементи.

Найбільш надійні та міцні, витримують високе навантаження (верхні поверхи, плити, покрівля). Показник збільшують до 0,38 м, у багатоповерхових будинках ділянки, що несуть, армують арматурою або сіткою.

Габарити варіюються від виду матеріалу. Пустотілі цегляні блоки краще утримують тепло, для теплоізоляції їх необхідно менше порівняно з повнотілими. Впливає розмірний ряд – завод Keraterm випускає одинарні, полуторні, подвійні керамоблоки.

Товщина стіни в півцегли

Підхід застосовують у будівництві багато- та малоповерхових споруд, прибудов, господарських об’єктів:

  1. облицювальний шар фасаду;
  2. огородження;
  3. садова альтанка;
  4. сарай;
  5. міжкімнатні перегородки;
  6. арки.

Блоки розташовують у шаховому порядку, щоб не послаблювати простінок і не завалювати кут. При необхідності кладку укріплюють вертикальною арматурою, для облицювання фасаду покривають матеріал гідроізоляційним шаром.

Половина одинарного бруска – 120 мм. У малоповерхових об’єктах (нижче 5 рівнів) технологія використовується для будівництва зовнішніх елементів за умови, що ширина конструкції становить 5% від висотності будівлі. У процесі будівництва відбувається зміцнення сіткою.

Товщина стіни в одну цеглу

Вигляд цегляного блоку дозволяє керувати характеристиками будівлі: підвищувати міцність, щільність, вологостійкість, полегшувати споруду. Керамоблок з порожнинами Keraterm забезпечить кращу теплоізоляцію, заощадить матеріал, що утеплює.

Класичний стіновий брусок випускають із габаритами 25x12x6.5 см, тому товщина стіни в 1 цеглу становить чверть метра – достатньо для житлової та господарської споруди.

Популярний варіант для дворових будівель:

  1. гараж;
  2. садовий декор;
  3. альтанка;
  4. літня кухня;
  5. колодязь;
  6. септик;
  7. мангал;
  8. декоративні арки.

Усередині будинку будматеріал застосовується при монтажі простінків. Ширини цегляної кладки достатньо для поглинання побутових шумів: звуку телевізора, розмов мешканців, роботи техніки. У зовнішньому будівництві брусок задіють для оформлення фасаду – гарна поверхня лицьових керамоблоків, високі морозостійкі та вологостійкі властивості дозволяють створювати презентабельні приватні, дачні будиночки.

Товщина стіни в півтори цегли

Рідко використовується для внутрішнього облаштування, частіше зовнішнього. Показник становить 380 мм, такі елементи відрізняються більшою ефективністю. Півторна ширина стримує морози, не дає холодному повітрю охолодити приміщення – служить перешкодою, «повітряною подушкою». Витримує температуру -10оС, не тріскається від заморожування та відтавання, тому задіюється у будівництві міст помірного клімату.

Товщина стіни в півтори цеглини підходить приватним будинкам, комерційним спорудам, промисловим об’єктам – застосовується повсюдно. Процес кладки починається від кутів. Технологія має свої особливості:

  1. Перший ряд викладають ложковою гранню всередину, викладка відбувається натягнутим шнуром. Шнур, мотузка або волосінь задають і контролюють напрямок.
  2. Викладання другого ряду відбувається в протилежному напрямку, щоб стики двох рівнів не збігалися по висоті. У результаті ряд виходить «віддзеркаленим».
  3. Підвищити міцність дозволяє кладка, за якої внутрішня сторона конструкції дорівнює довжині цегляного блоку, зовнішня – його половині.

Щільність та тип керамоблоку обумовлюються з будівельниками залежно від завдань спорудження та бюджету власника.

Товщина стіни в 2 цеглини

Будівельники вдаються до технології, коли потрібно звести житлові комплекси, уберегти споруду від теплових втрат. Два блоки по 250 мм із невеликим сантиметровим зазором цементного розчину погано проводять тепло, завдяки чому створюють комфортний мікроклімат, особливо у міжсезоння за відсутності опалення.

Кладка шириною 510 мм є актуальною для будівель з масивними перекриттями – утримує вагу елементів, збільшує стійкість.

Будівельники виділяють кілька методів монтажу брусків:

  1. Ланцюговий – внутрішній ряд викладається «драбинкою», наступні трохи зміщуються, щоб попередити збіг вертикальних щілин. Стики роблять будівництво крихкою, викликають деформацію ділянки.
  2. Хрестовий – чергують тичкове і ложкове укладання. Відрізняється складністю виконання, тому проводиться лише фахівцями – у такому разі підвищує міцність споруди.
  3. Художній – майстри застосовують облицювальні керамоблоки різних відтінків та фактур, підрізають керамічні камені, експериментують із методами кладок.
  4. Однорядний – застосовують або тичкову, або ложкову, але не комбінують. Задіюється у спорудах, які потребують високої міцності.
  5. Багаторядний – зводять міжкімнатні перекриття.

Ця товщина стін з цегли підходить районам, температура в яких опускається до -20оС, в комбінації з матеріалами, що утеплюють, чудово протистоїть морозам.

Товщина стіни 2.5 цегли

Задіюється для опорної конструкції, габарити збільшуються до 64 см. Подібна споруда здатна витримувати холод до -32оС навіть з низькими та середніми показниками морозостійкості.

  1. Не варто витрачати бюджет на будівельний матеріал:
  2. якщо будівництво проводиться в областях із теплим кліматом;
  3. при зведенні простінків, декоративних перегородок;
  4. для господарських об’єктів, що рідко використовуються.

За ГОСТом 2,5 керамоблока – максимальний розмір стінового перекриття у класичному будівництві. У багатоповерховому проекті прокладається на першому поверсі, на 5-6 рівні переходить у 2 блоки. Подібна методика компенсує теплопровідність установкою теплоізоляційних шарів.

Товщина стіни в 3 цеглини

Техніка відноситься до радянського періоду, коли господарі споруджували міцні флігелі та дачі. Ширина конструкції складає 770 мм, що значно перевищує держстандарт. Переваги – здатність підтримувати приємну обстановку всередині кімнат навіть у спекотні літні дні та холодні зимові місяці.

Трирядову кладку застосовують у приватному будівництві, якщо власники планують звести надійну будівлю. Споруда витримає експлуатацію в екстремальних умовах: землетрусах невеликої амплітуди, частих бурях, сильних вітрах, снігових заметах.

Метод підійде передгірним районам та областям крайньої півночі, в українському кліматі практично не використовується через складність та дорожнечу.

Розрахунок товщини стіни з цегли

Проектувальник повинен розрахувати, якою буде товщина цегляних стін у майбутній споруді. Він враховує:

  1. теплопровідність будматеріалу (відрізняється для керамічних, силікатних, пористих, повнотілих блоків);
  2. теплову ефективність.

Показники вказані у спеціальних таблицях та картках продукції Keraterm. Щоб знайти товщину зовнішніх стін, оптимальну для будівлі, враховують:

  1. погодні умови;
  2. заплановану поверховість;
  3. можливість використання утеплювачів;
  4. характеристики керамоблоків

До параметрів цегляних блоків відноситься щільність, морозостійкість, порожнеча, розмір, вогнестійкість, вага. Показник марочної міцності визначає, яке навантаження зможе витримати брусок, можливість застосування в фундаменті, колоні, арці, стіновому перекритті.

Економія на кладці

Чим більша товщина стіни з цегли, тим дорожче обходиться закупівля та укладання будматеріалу. Для зниження вартості проектувальник задіює різні типи керамоблоків та види конструкцій. Тонкі – зонують простір, середні – поділяють кімнати, товсті – утримують механічне навантаження та утеплюють будинок.

При малому бюджеті вдаються до хитрощів:

  1. Для дво- та триповерхових будиночків задіють полегшену кладку, беруть пористий матеріал. Бруски розміщують на відстані півцегли, за рахунок чого з’являється повітряний прошарок. Схожий ефект надає пустотілий будматеріал.
  2. Порожнину між рядами заповнюють засобом, що утеплює (наприклад, керамзитом).
  3. У монтажі фасаду бере участь сайдинг, панелі, пиломатеріали.
  4. Теплоізоляцію наносять зсередини, закривають пароізоляційним шаром.

Одинарні керамоблоки замінюють подвійними, що полегшує зведення, скорочує час будівництва. Габаритний матеріал коштує дорожче, але знижує витрату розчину, що скріплює.

Підбір товщини цегляних стін слід залишити проектувальникам, якщо неправильно розрахувати вигляд матеріалів, можна порушити характеристики будівлі. Необхідну цеглу випускає завод Keraterm, продає продукцію за низькими цінами.

Всі новини
Інші новини
08.03.2024
Зі святом Весни, Чарівні Жінки та милі Панянки!
22.01.2024
Щиро вітаємо із Днем Соборності України!
29.12.2023
Щиро вітаємо із Новим 2024 роком!
28.12.2023
КЕРАТЕРМ®: Виклики та перемоги 2023 – розширення виробництва та відданість команди
22.12.2023
Щиро вітаємо з Різдвом Христовим!

Продукція КЕРАТЕРМ наявна на складах
її можна замовити за телефоном

(067)476-29-52

Або надішліть нам заявку, натиснувши на кнопку нижче

Залишити заявку






    дякуємо за ваше звернення!

    Наш менеджер зв’яжеться з Вами
    найближчим часом за деталями.

    результати пошуку

    По вашему запросу ничего не найдено

    Оберіть мову сайту